Böyle başlıyor evlilik macerası,
Belediye başkanın verdiği yetkiye dayanarak sorulan sorulara verilen evet yanıtlarıyla…
Birbirimiz için yaratılmışız evresi geliyor ardından, her şey tozpembe. Eşle göz temasının kaybedilmemesi için gösterilen özel hassasiyet, bağlılık bazen bağımlılık…
Bir elmanın iki yarısı,
Yavaş yavaş “biz” den “ben”e doğru bir eğilim. Ego savaşları.
Ve… Kritik soru.
Acaba yanlış insan mı?
Cevap evetse,
Son mu? Yeni bir başlangıç mı?
Boşanma; artık bir arada olamayız dedikten sonraki süreç. Önce zihinde başlıyor. Yukarıdaki soruya evet cevabı verildikten sonra her ne kadar aynı mekân paylaşılsa da bir şeyler ayrılıyor. Sonrası malum “şiddetli geçimsizlik” kelimeleriyle özetlenen, bu kısacık özetin içinde derin izler barındıran bir dilekçe ve…
Herkes kendi yoluna...
Eşler, tüm çabalarına rağmen birlikte yaşama noktasında fikir birliğine varamayıp boşanma kararı aldıklarında kadın ve erkek için de sancılı bir dönem başlar. Özellikle de evlilik süresince aileye bir çocuk katıldıysa, boşanma daha da sıkıntılı bir sürece girer. Durum böyle olunca sadece boşanma süreci değil, süreç sonrası da problemlidir. Burada önemli olan nokta psikolojik alt yapımızın ne kadar sağlam olduğudur. Boşanma bireyleri depresyonun derinliklerine de itebilir, sıkıntılı bir uyum sürecinden sonra normale de döndürebilir.
İçinde yaşanılan toplumda kadına verilen değer boşanma sonrası yaşanması muhtemel olan, travma sonrası stres bozukluğu, sosyal uyum sorunları ve yalnızlık hissi gibi psikolojik rahatsızlık belirtilerinin hangi derecede ortaya çıkacağını belirler. Ayrıca boşanma sonrası hissedilen duygular, evliliğin kalitesi, çocuk sahibi olunup olunmadığı, boşanma sürecinin nasıl geliştiği (sakin veya öfkeli) ile doğrudan etkilidir.
Kadın açısından bakıldığında, evlilik kararına varılan bireye yüklenilen rol, gerçekten bir eş modeli mi? ya da koruyan, kollayan, kanatları altında huzur içerisinde yaşamını devam ettiren bir baba modeli mi? Verilecek cevap ilişkinin bağlılık içerisinde mi bağımlılık içerisinde mi devam ettirildiğinin de göstergesidir. Bağımlı olunandan kopmak zordur. Bağımlılık bir sorundur.
Ama son değildir. Boşanma sonrası yaşanılan psikolojik belirtiler kişinin yaşamını derinden etkilemeye, sosyal uyumunu gün geçtikçe zorlaştırmaya başlamış ve bu durumdan kişisel çabalarla çıkış yolu bulunamıyorsa profesyonel destek almak en doğru tercih olacaktır.
Boşanma sonrası kadınların erkeklerden daha fazla psikolojik zorluk yaşaması, evlilik kurumunun fark ettirmeden kadını bir himaye altına almasındandır. Evli kadın ile boşanmış kadın farklı kategorilerde değerlendirilir ve farklı bakış açısı geliştirilir.Bu durum zaman zaman oldukça rahatsız edici boyutlara ulaşabilir.
Konunun diğer boyutu ise varsa çocuk veya çocuklardır. Süreç iyi idare edilmez ise zararı büyük olabilir. Anne ve baba olarak hayat arkadaşı olarak seçtiğimiz insandan ayrılabiliriz ancak bu, çocuğunuzdan da boşandığımız anlamına gelmez, gelmemeli. Çocuğun ilk kahramanları anne ve babasıdır ve o kahramanın bir daha dönmemek üzere ortadan kaybolması derin izler bırakacaktır. Yaşananları bir yetişkin gibi karşılamasını beklemektense süreci öfke ve düşmanlıktan uzak bir şekilde yaşayıp sonlandırmak önce çocuk sonra eşler için en sağlıklı yol olacaktır. Hamilelik döneminde başlayan anne çocuk arasındaki biyolojik ve psikolojik birliktelik annenin yükünü biraz daha arttırmakla beraber, annenin bu yükü taşımadaki başarısı da çocuğun daha az yıpranmasına sebebiyet verecektir.
Boşanma ve sonrasındaki psikolojik destek konularında önümüzdeki günlerde www.hayatadokun.net ‘in Hukuk Danışmanı Avukat Sayın Fırat Işıldak’ın “Hukukumuzda Boşanma” yazılarına paralel olarak daha detaylı bilgi verilecektir.
Bu zor süreçte, gerek siz gerekse çocuğunuzla ilgili tüm soruları [email protected] 'e veya http://www.hayatadokun.net/?page_id=6 sayfasındaki iletişim bölümümüze gönderebileceğinizi, kimlik ve iletişim bilgilerinizin hiçbir durum ve şartta üçüncü kişilere duyurulmayacağını, danışmanlık sistemimizin kişisel yürütüldüğünü tekrar hatırlatmak isterim.
Saygılarımla.
Fatih Arıca