Taciz, bir bireyin başka bir kişi ya da kişiler tarafından haklarının hiçe sayılıp rahatsız edilmesi, kişisel sınırlarının zorlanması ve ihlal edilmesi şeklinde tanımlanabilir. Yaygın olarak toplumda yardıma daha muhtaç kabul edilen, daha güçsüz görülen bireylere uygulanan bireysel bir şiddet şeklidir. Ağırlıklı olarak kadın ve çocukların rahatsız edilmeleriyle gündeme gelmekle beraber ergin erkeklerin de zaman zaman rahatsız oldukları bir durumdur.
Kaynağını, karşısındaki bireyi güç kullanarak kontrol altında tutmaktan alan taciz, himayesine aldığı birey üzerinde tamiri zor durumlar oluşturur. Tacize uğrayan bireylerin benlik algıları değişir ve kişilik tahribatına yol açar. Kişi kendini değersiz, suçlu hisseder. Tacizin devam etmesi ve sonlandırılmasına ilişkin çaresizlik düşüncesi ciddi psikolojik sorunlar doğurabilecek yalnızlık durumunu da beraberinde getirir.Uygulayan tarafından bilinçli ve sistemli bir şekilde yapılan taciz 3 farklı kategoride değerlendirilir;
1. Fiziksel taciz: Kişinin bedeninde tahribata yol açabilecek her türlü davranış olarak düşünülebilir. Fiziksel taciz demek için kişinin bedeninde gözle görülebilir bir hasar olması zorunluluğu yoktur. Aç bırakmak, kıyafetleri yırtmak, alkol veya uyuşturucu madde kullanma konusunda ısrar etmek, zorlamak bu kategoride değerlendirilebilir.
2. Sözlü Taciz: Kişinin sözlü olarak, konuşularak değersizleştirilmesidir. Hakaret etmek, küfür etmek, bağırmak, sistemli bir şekilde eleştirmek, cinsel içerikli sözler, rencide edici şakalar ve fıkralar bu kategoride değerlendirilebilir.
3. Duygusal taciz: Kişinin duygularını ve düşüncelerini yok sayarak değersizleştirmektir. Fiziksel ve sözlü tacizin kabul edilmez sonuçları duygusal taciz olarak kendisini gösterir ve çok belirgin olmasa da oldukça travmatik ve olumsuz etkileri daha da uzun süren bir durumdur. Görmezden gelme, yok sayma, reddetme, dalga geçme, kişinin bağımsızlığını kısıtlama duygusal taciz için verilebilecek örneklerdir.
Tacize uğrayan kişi, kimi zaman bunu yaşadığını bilmez halbuki taciz; hayatın her alanında, gerek özel gerekse iş yaşamında oldukça sık rastlanan bir durumdur.
Sadece bedensel değil kişiliğinize de zarar geldiğini aklınızdan geçirdiğiniz her olay taciz olabilir!
Yukarıda iletilen kategorilerden birine bile maruz kalmanız “Taciz”e uğradığınızı gösterir. Böyle bir durumda bir uzmana başvurmanız ve profesyonel yardım almanız önemlidir. Çünkü; türü ne olursa olsun, uygulayan tarafından sistemli bir şekilde gerçekleştirilen taciz, müdahale edilmediği taktirde çözülmesi gittikçe zorlaşan problemlere yol açabilir. Tacize uğrayan kişinin derhal hukuki ve yarattığı olumsuz ortamdan kurtulmak için psikolojik destek alması gerekir. Böylece taciz, istenmeyen bir eylem olarak derinleşmeden önlenebilir.
Unutmayın, taciz müdahale edilerek engellenebilir!
Umutsuzluğa kapılmadan, kendinizi yalnız hissetmeden, sizlere destek olabilecek yakınlarınızı durumdan haberdar ederek, ilgili kurumlardan psikolojik ve hukuki destek almak en doğru davranış şeklidir.
“Taciz”e maruz bırakıldığınızı düşündüğünüz her durumda Hayata Dokun ekibi olarak yanınızda olmak istiyoruz.
Bildiğiniz gibi, paylaşmak istediğiniz makaleleri Ben de yazdım! sayfamızdan http://www.hayatadokun.net/?cat=18 , sorularınızı ise iletişim formu bölümümüzden http://www.hayatadokun.net/?page_id=6 ulaştırabilirsiniz. İlke kararımız gereğince istemediğiniz takdirde kişisel bilgileriniz III. Kişi, kurum ve www.hayatadokun.net ‘te açıklanmayacaktır.
Saygılarımla.
Fatih Arıca