April 2024
SunMonTueWedThuFriSat
31123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
2829301234
567891011
 

Ve Motor Dedi, Bilge

Türkiye’nin ilk ve en çok film çeken kadın yönetmeni Bilge Olgaç, henüz elli dört yaşındayken, Taksim’deki evinde çıkan yangında yanarak ölmüştü, bundan tam 18 yıl önce, bugün… Olgaç’ı unutmadık. Üstelik tam da 15. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nin Bilge Olgaç Başarı Ödülleri’nin verileceği bugünlerde…

Bilge Olgaç, yönetmenliğe başrolünü Yılmaz Güney’in oynadığı “Üçünüzüde Mıhlarım” adlı filmle başladı. İlk deneyimini şöyle anlatmıştı: “Genç bir kadındım. Üstelik bu işi kadın olarak ilk kez yapan insandım. İlk önce bir kadın ne yapabilir diye bakıyorlardı. Kuşkulu bir bakıştı. Ben de çok sert, bağırıp çağıran bir rolü benimsedim. Fakat sonradan bu rolden vazgeçtim. Çünkü insanlar artık bana inanıyorlar ve güveniyorlardı.”

Linç adlı filmiyle Adana Altın Koza Film En İyi Yönetmen ödülünü kazandı. 1984 yılında çektiği Kaşık Düşmanı filmiyle Antalya Film Şenliği’nde En İyi Üçüncü Film ve En İyi Senaryo ödüllerini, Fransa’da düzenlenen Uluslararası Kadın Yönetmenler Festivali’nde Büyük Ödülü ve Jüri Özel Ödülü’nü kazandı. Gülüşan, İpekçe, Yarın Cumartesi, Gömlek, Kurşun Adres Sormaz Bilge Olgaç’ın yönetmen olarak imza attığı filmler arasında yer alıyor.

Onun filmleri toplumsaldır, işte o yüzden de bir o kadar dramatik… Tıpkı yaşamı ve ölümü gibi… Filmlerini izlerken onları bir kadının çektiğini anlamanız o kadar kolay değildir. Hayatını konu alan “Kameranın Ardındaki Kadın Bilge Olgaç” belgesel filmi (Fena Sınar çekmiştir.) yönetmenin sinematografik bakış açısını derinlemesine ortaya koymuştur.

Çoğunun senaryosunu kendisinin yazdığı 33 filmin sahibi Bilge Olgaç, Türkiye’nin hem ilk hem de en çok film çeken kadın yönetmeni olarak hayatımızın önemli bir yerindedir aslında. Aslında ama… Bugün kaç kişi anıyor onu, bilen var mı?

http://hippikiz.com/bilge-olgac-oleli-18-yil-oldu/

 
Hayata Dokun Derneği Kütüphanesi

Eğitimin sosyal hayatın desteklenmesi gereken yegane unsur olduğunu öngören Derneğimiz, 2012 yılından bu yana; Van, Muş, Tekirdağ, Diyarbakır, Trabzon ve İzmir illerindeki köy okullarına kütüphaneler açmaktadır. Her yıl ortalama 5 kütüphane açan derneğimizin...
DEVAMI...


Jehan Barbur Şarkılarıyla Hayata Dokunuyor Konseri

Sanatçı Jehan Barbur’un Hayata Dokun Derneği yararına verdiği konser İstanbul Bilgi Üniversitesi Mezunlar Derneği desteğiyle 26 Nisan 2013’te Bilgi Üniversitesi Kuştepe Ka...
DEVAMI...


Hayata Dokun’an Üniversiteler

2010’dan bu yana her yıl İstanbul Merkezli tüm devlet ve belli başlı özel üniversitelerde yapılan üniversite öğrencilerine yönelik gerçekleştirilen konferans...
DEVAMI...


Tüm projeler için tıklayınız