Amacımız
HAYATA DOKUN
Kadınları olmayan toplumların demokratikleşemez ilkesiyle, 29 Nisan 2010 tarihinde iki antropolog, iki avukat, iki psikolog ve iki insan kaynakları uzmanı ve 1.000’in üzerindeki danışanıyla kurulan Hayata Dokun, danışmanlık almak isteyen kadınlara hukusal, sosyal, psikolojik ve insan kaynağı sorunlarına uzmanlardan oluşan Danışma Kurulları’yla destek veren bir kadın organizasyonudur.
Hayata Dokun; kadının yaşamsal haklarının yanı sıra, kadının anne olmasından dolayı çocuğa yönelik sorunları ele alır.
Hayata Dokun Gönüllü Topluluğu’nun öncelikli amacı, aktüel kadın gazetgeciliği yaptığı web sayfası, www.hayatadokun.net, halk toplantıları ve seminerlerle kadınlara insani haklarını anlatmak, hatırlatmak ve onları doğrularla buluşturmaktır.
www.hayatadokun.net, kurulduğu günden bu yana 500 bin’in üzerindeki tekil ziyaretçi sayısı ve danışmanlık sistemiyle kadınlarla interaktif etkileşim içerisindedir.
Bir başka ifadeyle, Hayata Dokun;
-
Kadınları sosyal ve hukuksal alanda bilinçlendirmek
-
Her kadına dokunmak: Ulaşılabilirlik, Biz olmak
-
İçinizden birileriyiz: Değer
-
Güven duyulan:Kılavuz - Danışman olmak
-
Kişisel bilgilerin korunma esası: Güvenilirlik
-
Kitle beklentileri: Sosyal ihtiyaçlarının değerlendirilmesi
-
Akademik Camia, Sivil Toplum, Ulusal - Yerel Yönetimler ve Basın: Bilinirlik
ilkeleriyle yola çıkmış ve varlığını her kadına ulaşarak sürdürülebilir kılmayı amaçlayan gönüllü bir organizasyondur.
Hayata Dokun’un kadın çalışmaları içerisinde öncelikle genç kadın hakları ve farkındalığına önem vermesinin sebebi, ülkemiz nüfusunun yaklaşık olarak 60%’ının genç olmasıdır. Bu genç nüfusun ortalama olarak yarısı kadın cinsindendir. Bu nedenle genç kadınların sorunlarına eğilmek ve onlara kendi yaşamsal haklarını anlatmaktır. Çünkü;
Temmuz 2010’da Yayımlanan ve Kadın Sivil Toplum Kuruluşları’na gönderilen *CEDAW (Committee on the Elimination of Discrimination Against Women) Türkiye Gölge Raporlarına Göre;
-
Hayatın her alanında, ülkemizde her 6 kadından 4’ü duygusal, toplumsal ve fiziksel, 6 kadından 1’i cinsel şiddete maruz bırakılıyor.
-
Kadına karşı şiddet ve kadın intiharları bir başka ifadeyle cinayetler 2008 – 2010 döneminde 1400% arttı.
-
2011 Türkiye’sinde 5 kadından biri okuma yazma bilmiyor . T.C. Anayasasına göre yasal zorunluluk olmasına rağmen kadınlar eğitim hakkından yoksun bir şekilde hayatlarına devam ediyor.
-
Her yaştan kadına yönelik suistimal gün geçtikçe kadın alehine yaygınlaşırken toplumsal alanda en çok genç ve göç edenler, iş hayatında anne olanlar ve ileri yaştaki kadınlar istismarın gözdesi konumunda.
-
Dünya standartlarına göre 6 kadından 4’ü istihdam edilirken bu oran ülkemizde 6 kadından 2’si olarak karşımıza çıkıyor. Bir başka ifadeyle, ideal olan kadın istihdamı 62% olması gereken 2011 Türkiye’sinde oranlar 25%’lerde.
-
İşyerlerinde yapılan ayrım (mobing), cam tavan sendromu (glass ceiling), eşit iş eşit ücret (equal pay) kavramları sadece kadınlar üzerinde uygulanıyor.
-
Kadının politik kimliğini mercek altına alırsak, Türkiye dünya sıralamasında sondan 2.’yken, Dünya Ekonomi forumu verilerine göre kadının ekonomiye katılım (istihdam) durumu dünya sıralamasında sondan dördüncü.
Bu verilerden yola çıkarak toplumuzun, kadın ve çocuğa şiddeti istismarı farkında olarak ya da olmayarak desteklediğini söylemek, hatta; bir başka ifadeyle, toplumsal birçok alanda, kadın farkındalığının yetersiz oluşundan kaynaklanan kadına yönelik ayrımdan toplumsal, hukuksal, sosyal, psikolojik ve fiziksel “sonuç alınıyor” iddiasıyla yola çıkmak mümkündür.
Hayata Dokun sivil kadın organizasyonunun öncelikli amacı, “üniversite mezunu ve iş hayatındaki ve üniversite öğrencisi genç kadınları toplumsal her alanda destekleyip bilgilendirerek; sosyal ve hukuksal haklarını onlara anlatmak ve hatırlatmaktır.
Hayata Dokun’un toplumsal alanda yaptığı çalışmalarını üç ana başlıkta toplanabilir. Bu başlıkları aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür;
-
Aktüel Kadın Web Gazetesi; www.hayatadokun.net
-
Eğitim Toplantıları
-
Kadın Araştırmaları
------------------------
*CEDAW: Birleşmiş Milletler Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi